Introductie: VCM bij U14 – U15 – U16 | Jeugdopleiding K. Berchem Sport

Jeugdopleiding K. Berchem Sport

Nieuws

Introductie: VCM bij U14 – U15 – U16

📁 Bovenbouw, U14, U15, U16 🕔24.november 2016
Introductie: VCM bij U14 – U15 – U16

Om een optimale ontwikkeling van elke speler effectiever na te streven wil KBS nog meer aandacht voor het vormen van verantwoordelijkheidszin bij de spelertjes.  Zeg maar: zelf je tas inpakken, zelf je tas dragen, zelf je trainingsspullen meenemen en opruimen na iedere training. We willen aanvullend zijn op wat de meeste ouders reeds meenemen in hun opvoeding.

 

Het nemen van verantwoordelijkheid bevordert ongetwijfeld de intrinsieke motivatie van het kind, een zeer belangrijke mentale eigenschap die de eigen ontwikkeling stimuleert. Want ook in het veld willen we uiteindelijk dat spelertjes vooral zelf keuzes gaan maken. Dat wil meteen ook zeggen dat je als coach niet alles moet gaan voorzeggen of dat je enkel trainingsvormen geeft, waarbij spelertjes nooit moeten nadenken.

Maar hoe kunnen wij er nog toe bijdragen dat spelers zelfmeer verantwoordelijk worden gemaakt bij hun ontwikkeling als voetballer..?

Wat betekent VCM?

Leon Vlemmings ontwikkelde begeleidingsmethodieken om spelers te helpen verantwoordelijkheid te nemen binnen hun opleiding. Hij noemde zijn visie VCM en introduceerde VCM bij o.m.  PSV,  Feyenoord, Club Bruggen en Chelsea. Hij heeft zijn model ook toegepast in het bedrijfsleven en haalde opdrachten binnen bij AMRO, bij de Nederlandse Belastingdiensten en bij Albert Heijn.

Intussen is VCM (staat voor: verantwoordelijkheid, coaching en methodiek, vroeger ook wel Voetbal Coaching Model genoemd) en iedere variant voor VCM, erkend als een heel efficiënte en effectieve coaching-aanpak.

Eén van de eerste volgers van deze VCM werd PSV, dat bijna 10 jaar terug met dit model aan de slag ging vanaf de leeftijd van u9 t/m het tweede elftal. Intussen heeft VCM nog steeds zijn invloed ook op het nieuwe project binnen  hun onderbouw-opleiding:  FUNdament .

VCM zorgt voor een planmatige aanpak van de ontwikkeling binnen de opleiding.  In combinatie met inspraak vanuit de speler, leunt dit uitstekend aan bij onze KBS opleidingsvisie.

Je moet je dat zo voorstellen: in onze VCM- simulatie zoeken we, samen met de speler, waar ontwikkeling nog meer gewenst is. Op basis hiervan definiëren we uitdagingen..
Praktijk: toepassing bij onze u14,15 en 16
We bekijken hoe we individueel, als team en als organisatie integraal en voortdurend kunnen blijven werken aan de ontwikkeling en de prestaties van de speler. De eigen KBS werkplek en de individuele leervraag staan steeds meer centraal in het leerproces. Dat is uiteindelijk de bedoeling. Met behulp van een krachtige visie, en het gebruik van de VCM ideeën kunnen we individualisatie en het nemen van verantwoordelijkheid borgen van binnenuit.

Bij onze u14, u15 en u16, introduceren we heel korte gerichte gesprekjes met spelers. Dat gebeurt al langer tijdens de trainingen en wedstrijden, maar nu gaan we iets planmatiger te werk.  Vanuit enkele gerichte vragen wordt hun ontwikkelingsgebied als het ware blootgelegd en worden uitdagingen gezamenlijk geformuleerd. Vervolgens gaan we daar gericht en planmatig samen aan werken.

We doen dat samen met de speler en geven de nodige toelichting. Wij geloven immers dat duurzaam en resultaatgericht werken aan ontwikkeling en prestaties alleen mogelijk is, als mensen begrijpen waarom, en zien wat dit hen uiteindelijk oplevert. Dit is de VCM-aanpak en dit volgen we bijgevolg   ook in de aanpak bij u14, u15 en u16.

Samen kunnen we dus een werkplan uitwerken en aan de spelers zelf wordt gevraagd hierin initiatief te nemen, maar vooral, om aan te geven dat ze werkelijk iets over hebben om de doelstellingen/ uitdagingen na te streven of aan te gaan. We zitten dicht bij PAP (Persoonlijk Actie Plan). De winnaarsmentaliteit wordt aangesproken. Erg belangrijk, zoals ik ook reeds aanhaalde in de recente column over het voetbal van de toekomst.

Benieuwd naar de  eerste efficiëntie vruchten van deze VCM aanpak. We verwachten er heel veel van.

G.Onghena

Deel dit artikel met vrienden

Gelijkaardige artikels

Debuut van 9 jeugdspelers

Debuut van 9 jeugdspelers

Donderdag 18 juli was het het debuut van 9 jeugdspelers bij de eerste training van het eerste team.   Op de foto

Lees meer